Az edzőtermek minden bizonnyal legtöbbet használt eszközei közé tartoznak a kardiógépek, hisz valamilyen formában minden embernek szüksége van rá. Nagyon sokféle gép létezik már napjainkban, így egyre könnyebb elveszni a lehetőségek tárházában, viszont annál több igénynek megfelelően választhatjuk a számunkra legmegfelelőbb kardiómozgást.Ez a fajta mozgás elengedhetetlen abban az esetben, ha fogyni szeretnénk - nyilván a helyes táplálkozás mellett -  illetve ha a tüdőnket, szív- és érrendszerünket is rendben szeretnénk tartani, mellyel nagyon sok későbbi egészségügyi problémát küszöbölhetünk ki.

Mindenkinek a saját igényeinek, céljainak megfelelően kell kiválasztani, mivel nem mindenkinek ugyanaz a mozgásforma a leghatékonyabb, minden ember más, nem lehet mindenkire ugyanazt ráültetni.

 

Futópadok

Talán az egyik legelterjedtebb gép egy konditeremben a futópad, hisz ezen végezhetjük a legalapvetőbb mozgásokat, mint a gyaloglás, kocogás és futás. Ha nem szeretünk, vagy valamilyen egészségügyi problémából adódóan nem tudunk futni, viszont nagyobb mértékű terhelést szeretnék elérni, akkor célszerű a sebességet valamelyest csökkenteni, és a pad dőlésszögét emelni. Ebben az esetben ne kapaszkodjunk a fogantyúkba, mert akkor értelmét veszti a dőlésszög emelése.

Továbbá a mai modernebb gépekben pulzusmérő is található, illetve pulzusmérő-öv csatlakoztatására van lehetőség, mely segítségével ellenőrizhetjük pulzusunkat, illetve egyéni programot állíthatunk be segítségével.A komolyabb edzőtermi futópadok egyre jobb rezgéscsillapítási rendszerrel vannak ellátva, ezzel minimalizálva a térd-boka ízületekre visszaható erőt.

 

Szobakerékpárok

A biciklik másik legnagyobb csoport, ami a termek kardió részlegein megtalálhatóak, népszerűsége igen magas, mivel a legtöbb ember alapvetően is szokott kerékpározni a szabadnak, de az időjárás miatt ez nem mindig lehetséges. Megkülönböztetünk hagyományos, háttámlás, illetve spinning kerékpárokat.

A háttámlás szobakerékpár tekinthető a legkényelmesebbnek, hisz a törzs izmainak használata is kímélve van a háttámlának köszönhetően, tulajdonképp csak a lábaink dolgoznak. Lehet rajta intenzívebben is tekerni, viszont az már kényelmetlenné válhat, azok számára, akik viszont valamilyen mozgásszervi problémával küzdenek, megfelelő választás lehet.

 

A hagyományos benti kerékpár nem sokban különbözik az utcán használt bicikliktől, itt azonban a törzs izmai is nagyobb hangsúlyt kapnak, így alapvetően nagyobb energiát igénylő gépnek nevezhetjük. Továbbá megemlíthetjük a spinning kerékpárokat, ezek azonban a haladóbb felhasználóknak tervezték, ezen igen magas terhelést róhatunk a szervezetünkre. Ez inkább a biciklis sport szerelmeseinek ajánlott.

 

 

Elliptikus trénerek

Az elliptikus trénerek talán a legnépszerűbb gépek azok körében, akik minimalizálni szeretnék az ízületekre, csontokra terhelődő nyomást. Alapvetően egy kíméletesebb edzőgépről beszélünk, ami kevésbé terheli a szervezetünket, minden tekintetben. Az elliptika nevet a lábak ellipszis alakú mozgáspályájáról kapta, azonban lehetőségünk van a karok segítségével a felső-testünket is megmozgatni a futópaddal/biciklivel szemben, de maga a kardiovaszkuláris terhelés kisebb lesz.

 

 

Lépcsőzőgépek

Az egyik leghatékonyabb kardiógépeknek nevezhetjük a lépcsőzőgépeket. Ezek imitálják leginkább a lépcsőn való mozgást, viszont a gravitáció erejét használják fel. Azonban nem feltétlenül a kezdőknek ajánlott, illetve akiknek valamilyen izom egyensúlytalanságuk, vagy térdfájdalmaik vannak, netalán egyensúlyzavaruk van. A kezdőbbek számára a korlátok segítséget nyújhatnak, viszont ha a legnagyobb terhelést szeretnénk elérni, akkor ne kapaszkodjunk.

 

Evezőgépek

Talán ez egyik legkevésbé ismert gépek közé tartoznak az evezőgépek – mivel nem minden edzőteremben található meg - viszont egy igen hatásos edzésformáról beszélhetünk. Lényegében az egész testünket megdolgoztatja, hiszen a lábunkkal is tolnunk kell magunkat, illetve evező mozdulatot is kell közben végeznünk. Nem egy egyszerű mozgásforma, tehát fontos, hogy megtanuljuk a helyes végrehajtást, így növelve a mozdulatsor hatékonyságát.