A futópados edzés változatos is tud lenni

 

Minden edzésterv rámutat arra, hogy milyen fontos a bemelegítés és a nyújtás egy edzés során. Ennek legegyszerűbb módja, ha futópadon használunk, hiszen könnyen szabályozható az intenzitás, és bemelegítés után akár az edzés részét is képezheti a futópadon töltött idő.

Szabályozható intenzitás

Attól függően, hogy milyen céllal állunk rá a futópadra, különböző futóprogramok közül választhatunk, hogy elérjük kitűzött célunkat. Akár az ülő munka melletti rendszeres testmozgás bevezetésére, akár az alakformálásra, akár az állóképesség növelésére törekszel, elég csak a megfelelő programot kiválasztanod, ami módosítja a nehézségi szintet, a sebességet és dőlésszöget, és már kezdheted is az edzést.

Tipp: Fogyassz elegendő vizet, ugyanis a futópados edzés során is nagy folyadékmennyiségtől szabadul meg szervezeted.

Séta vagy futás?

Az edzés akkor hatékony, ha célnak megfelelően választjuk meg, hogy sétáljunk vagy fussunk a futópadon. A séta is tud kimerítő lenni, ha helyesen csináljuk, de van, amihez intenzív futás kell, hogy fejlődjünk.

Sétához kipróbálhatjuk, hogy egy bevezető séta után váltogatjuk a vízszintes és a döntött padot, egyre hosszabb időt szánva az emelkedőknek, vagy akár fokozatosan is emelhetjük a dőlésszöget, hegyi túrát imitálva, azonban ne felejtsünk a végére beszúrni egy rövid levezető sétát, ami ugyanúgy elengedhetetlen, mint a bemelegítés.

Ha pedig futni szeretnénk, akkor is sétával kezdjük. Rövid szakasz után neki is láthatunk a futásnak, azonban érdemes változtatni a sebességen, egy-egy gyors szakasz közé sétát biggyesztve, akár emelkedőn is. Ezzel nem csak azt érjük el, hogy változatos lesz a futópados edzés, de a vérkeringésnek is kifejezetten jót tesz, ha változtatunk a teljesítményen.

Fontos: A futópados edzést mindig körültekintően végezzük el, az esetleg sérülések elkerülése érdekében figyeljük mindig léptünket, súlyzós gyakorlatokkal kombinálva pedig fokozottan figyeljünk, hogy megőrizzük egyensúlyunk, csak kisebb súlyokkal végezzük azt.

Tekintse meg a futópad termékeiket.